Mätdata, Polygontåg

Mätdata ››

Parent Previous Next

Polygontåg


Polygontåg
 

 

Polygontåg (.TRV) kan antingen matas in manuellt eller hämta data från mätdatafilen (.SUR).

 

Från mätdata, stå på fliken Mätdata och klicka på ikonen Polygontåg. Då hamnar du automatiskt i polygontågsdokumentet. I detta görs automatiskt en satsmätningsberäkning eller en utjämning av de mätdata som finns och sedan sker, på ditt kommando, en beräkning av polygontåget.

Skapa polygontåg

Polygontåg kan antingen matas in för hand eller hämtas ifrån mätdatafilen.

Skapa polygontåg från mätdata:

I mätdatadokumentet (.SUR) klickar på ikonen Skapa polygontåg.

  1. Polygontågsdokumentet öppnas i bakgrunden och en dialog kommer upp som föreslår en tågordning. Denna dialog har tre fält där det första fältet anger vilken station som är utgångsstationen, första bakrikten. Det andra fältet radas samtliga stationer upp och det är till detta fält du kan hämta stationsnamn i tågordningen. Det tredje fältet visar sista punkten i tåget. Om du ej är nöjd med tågordningen tar du bort punkter till dess att början av tåget är rätt. Peka sedan på den station du önskar lägga till i listan till höger, den tredje kolumnen, och klicka på addera. Upprepa tills polygontåget är komplett. Avsluta med att peka på den punkt i listan till höger som ska fungera som framobjekt.
  2. I dialogen kan du ange Addera som lägger till den punkt du pekar på (i tredje fältet) till det andra fältet. Du kan även ta bort punkter från tåget och ändra ordningen på dem. Topocad känner av vilka punkter som det finns mätning emot och det är på detta sätt som vissa alternativ inte går att skapa.
  3. Du har nu ett polygontåg. Du kan bläddra med hjälp av piltangenterna i polygontågsdokumentet och det går även bra att redigera, lägga till och ta bort stationer från polygontåget. För mer information om polygontågsdokumentet gå till Polygontågsdokumentet
Skapa polygontåg genom inmatning:
  1. Gå till Nytt och välj Polygontåg (.TRV)
  2. Polygontågsdokumentet kommer fram. Gå till Polygontåg|Addera station för att lägga till stationer i polygontåget. Vid första inmatningen är det möjligt att mata in bakobjekt, station och framobjekt. Vid nästa inmatning är det enbart möjligt att mata in nästa framobjekt, bakobjekt och station är givna. Mata sedan in observationerna emellan punkterna. Observera att det går att välja tre olika typer av observationsdata - lutande längd/vertikal vinkel, vertikal och horisontella längder samt enbart horisontella längder. Se Inställningar polygontåg för mer information.

Det går att lägga in hur många mätningar och satser som helst i dokumentet.

Polygontågsdokumentet

Polygontåg har filändelsen .TRV.

Polygontågsdokumentet visar bakobjektet, station och framobjekt för varje uppställning. För varje uppställning finns punktnummer och prismahöjd kontra stationshöjd.

Inmätningarna kan i sin tur ha tre olika utseenden beroende på vilka typer av observationer som har gjorts. Se mer om dessa i Inställningar polygontåg

Observationstyperna i dokumentet är:
  • Använd
    Ange om observationen ska användas i beräkningen eller ej. Det går att senare kontrollera hela satsen och ange om den ska användas eller ej.
  • Nr.
    Satsnummer.

Typ av observationer som kommer senare är beroende på typ av inställning för polygontåget. Se förklaringar i kapitlet Inställningar polygontåg för mer information om dessa.

I menyn hittar du följande kommandon:
  • Föregående station
    Tar dig till föregående station i polygontåget. Motsvarande funktion finns på piltangenten i dokumentet.
  • Nästa station
    Tar dig till nästa station i tåget. Funktionen finns även som pil i dokumentet. Om du är i änden av polygontåget är alternativet släckt.
  • Första station
    Tar dig till utgångsstationen i polygontåget. Står du redan på den punkten är alternativet släckt.
  • Sista station
    Tar dig till sista stationen i polygontåget.
  • Ny station
    Välj denna när du ska mata in en ny station. En liten dialog kommer upp. Vid allra första inmatningen kan du lägga in både bakobjekt (första punkten), station och framobjekt (nästa station). När du är inne i polygontåget går det inte att bryta detta och enbart inmatning av framobjekt är möjligt att göra.
  • Radera
    Tar bort en befintlig station i tåget.
  • Redigera Station Id
    Ändrar namnet på en station i polygontåget
  • Inställningar
    Se mer om dessa i Inställningar polygontåg.
  • Information om polygontåg
    Se mer om dessa i Information om station i polygontåg.
  • Beräkna polygontåg
    Se mer om hur du beräknar polygontåg i Beräkna polygontåg.

Inställningar för polygontåg

Polygontåg (TRV)|Inställningar

Observationerna i polygontåget kan läggas in med hjälp av tre olika typer av data. Dessa data samt deras typer av observationer är:

 

  • Vertikal vinkel med lutande längd.
    Horisontell vinkel bakåt, Vertikal vinkel bakåt, Lutande längd bakåt, Horisontell vinkel framåt, Vertikal vinkel framåt, Lutande längd framåt. 3D
  • Vertikala och horisontella längder.
    Horisontell vinkel bakåt, Vertikal höjd bakåt, Horisontell längd bakåt, Horisontell vinkel framåt, Vertikal höjd framåt, Horisontell längd framåt. 3D
  • Enbart horisontell längd.
    Horisontell vinkel bakåt, Horisontell längd bakåt, Horisontell vinkel framåt, Horisontell längd framåt. 2D

Vertikal vinkel och lutande längd är det som alltid sparas. Övriga värden räknas om. Det går alltid att lägga in värden på ett av dessa sätt men dessa räknas om till det för stunden valda redovisningssättet. Vilket sätt som är valt får stor effekt på hur information om stationer och polygontåg redovisas.

Information om station i polygontåg

Polygontåg (TRV)|Info

Klicka på Info i menyn för all tänkbar information om den aktuella stationen som du har framför dig. Du får en översikt dels över hur hela stationens värden ser ut samt även enbart delar av observationerna. Beroende på typ av observation som har valts kommer olika data att finnas i dialogen.

Ingående data i dialogen
  • Gruppnummer
    Anger om du vill se data på hela stationen eller enbart sats för sats. Du kan markera om du vill ta med satsen eller ej i beräkningen.
  • Grupp
    Anger den horisontella vinkeln på satsen samt max differens och standardavvikelse för vinkeln.
  • Bakåt/Framåt
    Anger om det är mot bakobjekt eller mot framobjekt som mätningarna är gjorda.
  • Vertikal vinkel:
    Summan av den vertikala vinkeln och dess max differens samt standardavvikelse.
  • Lutande längd
    Den sammanlagda beräknade lutande längden och dess max differens samt standardavvikelse.
  • Horisontell längd
    Den sammanlagda beräknade horisontella längden.
  • Vertikal längd
    Den sammanlagda beräknade vertikala längden.

Beräkna polygontåg

Polygontåg (TRV)|Beräkna

Beräkna polygontåg gör du ifrån ett polygontågsdokument. När du är nöjd med inmatning och redigering av detta går du till menyn och klicka på Beräkna. En dialog kommer upp där Topocad letar fram typ av förbindelse, denna går att ändra om den inte överensstämmer med dina tankar.

Följande förbindningsberäkningar finns:
  • Flygande (Ej anslutet)
    Flygande tåg som ej är anslutet i den bortre änden av polygontåget och stannar alltså på en okänd punkt. Vid flygande polygontåg kan varken vinkel- eller koordinatdifferens beräknas.
  • Inverterat flygande
    Ett flygande tåg där du har börjat att mäta ifrån den flygande änden och ansluter till två befintliga punkter.
  • Koordinatuppbundet
    Tåget är bundet till ett par kända punkter i början av tåget och till en punkt i den bortre änden av tåget.
  • Inverterat koordinatbundet
    Tåget är bundet till en punkt i början av tåget och till två kända punkter i slutet av tåget.
  • Ändpunktsuppbundet
    Den allra första och den allra sista punkten är kända medan samtliga punkter däremellan ej är kända. Den felvinkel som erhålls vid beräkning används för orientering av polygontåget. Övrig felvinkling kan ej beräknas.
  • Slutet/Komplett
    Tåget är komplett eller slutet och har två kända punkter i varje ände av tåget. Detta är givetvis det bästa sättet ur noggrannhetssynpunkt. Både vinkel- och koordinatavvikelse kan beräknas.

 

De data du i övrigt får fram är ingående kända stationers punktnummer och koordinater. Maximalt är fyra stationer kända (som i slutet polygontåg) och minst två kända vilka kan vara vilka som helst av de fyra alternativen: Första bakobjekt, första station, sista station och sista framåtobjekt.

Välj även hur du vill beräkna polygontåget:
  • Enkelt, utan korrektion
    • Linjär korrektion
    • Strängt utjämnat

 

Ange om du vill beräkna ett tredimensionellt polygontåg genom att markera denna ruta. Tryck på OK när du vill beräkna polygontåget.

Resultat i polygontågsberäkning

Det resultat som lämnas i dialogerna kan även skrivas ut. Så fort beräkningen är gjord kan du direkt gå till Applikationsknappen|Utskrift och få ut en fullständig rapport på hela polygontåget och satsmätningen. Resultatet visar stationernas justerade koordinater samt längd- och höjdavvikelsen på punkten. Du kan välja att addera stationen till aktuell polygonpunktsfil (.PP). Detta görs samtidigt av samtliga stationer när du trycker Klar.

  • Punkt Id:
    Stationens Punkt ID. Du kan välja från listan. Det går även att redigera stationens Punkt Id genom att gå till Redigera.
    • Längdfel:
      Beräknat maximalt fel på längd mätt mellan två punkter. Differensen som visas är en jämförelse mellan medelvärdet på längderna mätt från ett håll och maximala avvikelsen på längd mätt från andra hållet.
    • Höjdavvikelse:
      Beräknat maximalt fel på höjd mätt från två punkter (bakobjekt och framobjekt). Differensen som visas är en jämförelse mellan medelvärdet på höjderna mätt från ett håll och maximala avvikelsen på höjd mätt från andra hållet.
    • Föregående/Nästa
      Klicka på dessa pilar för att gå till föregående respektive nästa station.

Statistik polygontåg

I denna dialog finns information om hur många punkter som ingick i polygontåget, hur många beräknade nypunkter antal mätta längder och vinklar och kontrollerbarheten på polygontåget samt vilka spänningar som fanns i polygontåget vilka har utjämnats.

  • Totalt antal punkter ingående i tåget.
  • Totalt antal punkter som ej var kända i polygontåget.
  • Totalt antal mätta riktningar från alla punkter.
  • Totalt antal längder mellan punkter i polygontåget.
  • Antal mätta riktningssatser. Det vill säga antal stationer varifrån riktningsmätning har skett.

 

Kontrollerbarheten i ett polygontåg beräknas genom formeln:

(Antal mätta riktningar + Antal mätta längder - 2 x Antal nypunkter - Antal riktningsserier)/
(Antal mätta riktningar + Antal mätta längder)

Kontrollerbarheten ska vara så hög som möjligt. För ett polygontåg är ett mycket bra värde 0.5.

 

  • Justeringsvinkel
    slutna polygontåg kan en beräkning av vinkelavvikelse göras och denna avvikelse fördelas på observationerna till punkterna. Avvikelsen som presenteras är den justerade vinkeln som är gjord på varje punkt.
  • Koordinater
    Vid slutna, koordinatuppbundna och ändpunktsuppbundna polygontåg kan en beräkning göras för avvikelsen för koordinaterna. Denna avvikelse som presenteras här är den gjorde koordinatförändringen på punkterna.



Nyckelord: Polygontåg, Statistik Polygontåg, Skapa polygontåg, Resultat polygontåg

  

Copyright © 2023 by Adtollo AB.

Created with the Personal Edition of HelpNDoc: Easy to use tool to create HTML Help files and Help web sites