Filkommunikation

Kommunikation ››

Parent Previous Next

Importera data från en fil/Exportera data till en fil


 Ritning | Importera/Exportera 


Funktion

Beskrivning

Import av filer

Filimport

Export av filer

Filexport

Filformat

Olika typer av filformat

Generell import

Generell import av filer - skapa eget importformat

Generell export

Generell export av filer - kapa eget exportformat

Vad innehåller filerna?

 

Import/export av DWG/DFX

 

 

Kommunikation behandlar alla funktioner som ingår i import och export. Detta berör både import och export av filer såväl som direkt till instrument och fältminnen. Du kan när som helst antingen söka på ord för att hitta det avsnitt du söker. Det går också bra att använda nedanstående innehållslista eller de snabbhopp som är markerade med grön text genom att peka på orden och klicka med musens vänstra knapp.

Import av filer

Det finns ett stort antal olika typer av filer som du kan importera till Topocad. Det första du måste göra är att bestämma vad för typ av data som du vill importera och då välja rätt typ av dokument, dvs fönster för att importera till. Gå enligt listan i Filformat.

 

Gör så här:

  1. Öppna först det dokument du vill importera till. Detta kan vara ett existerande eller ett nytt dokument, om du vill att din importerade fil ska hamna i ett speciellt lager från början så skapar du detta lager och sätter det som det aktuella lagret.
  2. Välj Import under Hem. En lista kommer upp med Fil överst och därefter ett antal instrument. Välj Fil. Den dialogen som visas är likadan som den du använder när du ska öppna dokument.
  3. Välj den fil/de filer du önskar importera samt rätt typ av format som denna är lagrad i. Detta syns oftast på den typ av ändelse som filen har men den kan även ha en annan typ av ändelse. Då bör du fråga den du har fått filen av vilken typ av format det är.
  4. För att markera flera filer, använd Shift och/eller Ctrl-tangeten.
  5. När du har valt filen/filer klickar du på OK. Filen kommer då att importeras in till Topocad. Är det en stor fil kan detta ta lite tid.

Export av filer


Det finns ett stort antal olika typer av filer som du kan exportera från Topocad.

Gör så här:

  1. Välj de objekt du önskar exportera till ett annat format. Lättast är att välja med hjälp av musen. Tänk på att en inramning genom att dra hårkorset åt höger markerar alla objekt som befinner sig inom ramen och att en inramning genom att dra med hårkorset åt vänster markerar alla objekt som med någon del befinner sig inom ramen.
  2. Välj Export under Hem. Den dialogen som visas är likadan som den du använder när du ska öppna dokument. Välj det filnamn du önskar exportera till samt rätt typ av format som denna är lagrad i. Du kan även nu välja objekt för export.
  3. När du har valt filen klickar du på OK. Filen kommer då att exporteras till valt format. Är det en stor fil kan detta ta lite tid.

Se även Vad innehåller filerna?

Generell import


Det finns en generell import där varje textbaserad fil i ASCII eller ANSI-format kan importeras in till Topocad. Filen måste dessutom ha varje punkt separerad på rader. Generell import kan göras till ritning, mätformulär, väglinje, vägprofil och längdtabell.  

  1. Se till att du står i ett ritningsdokument alternativt mätdataformulär.
  2. Gå till Hem - Import och välj fil.
  3. Välj under Filformat (rullgardin) Generell Import/Export.
  4. Markera den fil du vill importera. Tryck Ok.

Nu kommer filen att läsas in i den generella importen. Du behöver ange om filen är separerad med avgränsningstecken eller är indelad i jämna kolumner. Topocad känner av detta själv men kan behöva en hjälp på vägen för att hitta exakt rätt.

Formatet som beskriver hur filen är uppbyggd går att spara och om detta är gjort kan du alltså i detta läge hämta denna fil genom att gå till Hämta och välja filen ur listan.

För att importera en generell fil gör du så här:

  1. Ange från vilken rad du önskar importera filen. Vissa filer har några inledande rader med information som du ej behöver/kan importera. Ange även vilket decimaltecken som har använts - . (punkt) eller , (komma). Slutligen anger du här om det är en Windows ANSI-fil eller en DOS ASCII-fil. Skillnaden syns på eventuella Å, Ä och Ö. Tryck pil Nästa.
  2. Välj typ av avgränsare. De fördefinierade valen är Tabb (som markeras med en fyrkant), semikolon;, komma, och mellanslag. Du kan även ange en annan typ. Finns det ett flertal avgränsare efter varandra, till exempel ett flertal mellanslag så kan dessa ignoreras genom att du markerar detta. Text kan finnas markerad med olika typer av tecken , (), [], // eller **. För att t bort dessa tecken markera detta i denna ruta.
  3. Nästa steg beskriver var kolumngränserna finns. Topocad försöker finna dessa men de går bra att redigera. Du kan antingen dra i kolumnavskiljarna (strecken med pilarna), ta bort dem genom att dubbelklicka på dem eller dra dem ut till sidan samt skapa nya genom att enkelt klicka på valfri plats i dokumentet. Tryck på Nästa.
  4. I nästa steg markerar du vad det är för innehåll i fälten/kolumnerna. Om filen innehåller fyra numerära fält i början antar Topocad att det är Punkt Id, X, Y och Z. Är det däremot enbart tre numerära fält antar Topocad att det är X, Y och Z. Detta kan redigeras om det till exempel är Punkt Id, X och Y genom att markera fältet och sedan klicka på det format som kolumnen innehåller. Observera att det är möjligt att importera attribut ! När detta är klart, tryck Nästa.
  5. Linjeanslutning. Markera den typ av linjeanslutning som du använder i filen.
  • Ingen
    linjeförbindning finns/är möjlig att finna.
  • Punkt Id
    Punkterna i linjen avskiljs genom att punktnummer innehåller både linjenummer och följdnummer för punkten. 1.01, 1.02, 1.03 indikerar linjeordningen 1 och följdordningen för punkterna 1, 2 och 3. Nästa start på linjen är 2.Hlp_01. Det spelar ingen roll om Punkt Id är 1.1, 1.01, 1.0001 eller annat antal decimaler.
  • Punkt Id
    Punkterna i linjen avskiljs genom avbruten numrering. Till exempel 1,2,3,4,6,7,8 där en ny linje skapas från punkt 6.
  • Punktkod
    Ny punktkod ger ny linje.
  • Linjekod
    Om en linjekod finns i formatet kommer detta alternativ upp. Det finns då alternativ för att en linjekod betyder start på linje, slut på linje eller enstaka punkt eller en kombination av dessa. Det kan vara så att det bara finns linjekod för slut på linje och man kan då välja om det automatiskt ska skapas en ny linje efter denna.
  • Linjenummer
    Om linjenummer finns i formatet kommer detta alternativ upp. Det innebär då att linjerna är numrerade och att det alternativt kan finnas enstaka punkter som då behöver markeras.

    Ange nu om utseendet för denna import ska sparas. Tryck då på Spara och ange ett namn för filformatets mall. Tryck sedan Avsluta vilket skapar importen in till ritningen.

För mätdata anger du vilket tecken du använder för separation av kontrollkod.

Vilka data kan importeras till de olika filtyperna via generell import?
 

Filtyp

Datafält

Ritning

Okänd

 

Punkt Id

 

X, Y, Z - koordinater

 

Punktkod

 

Linjekod, Linjenummer, Radie, Kontrollkod

 

Attribut

Mätdata

Okänd

 

Stations Id

 

Punkt Id

 

Punktkod

 

Azimut, Vertikalvinkel, Horisontalvinkel,

 

Lutande längd, vertikal Längd, Horisontell längd

 

Prismahöjd, Instrumenthöjd, Instrument temp, Instrument tryck

 

Kontrollkod

 

Attribut

Väglinje

Okänd

 

Punkt Id

 

Sektion

 

X-koordinat, Y-koordinat

 

Radie, Slutradie, Parameter,

 

Rälsförhöjning, Rälsförhöjning sektion

Vägprofil

Okänd

 

Punkt Id, Sektion, Z-Koord, Radie, lutning, längd

Längdtabell

Okänd, Kilometer, Längd

 

Generell export


Det finns en generell export där varje textbaserad fil i ASCII eller ANSI-format kan exporteras till valfritt textformat där varje punkt har en radbrytning.

  1. Se till att du står i ett ritningsdokument.
  2. Gå till Hem - Export och välj fil.
  3. Välj i filformat Generell Import/Export. Finns under Filformat - välj "filformatet" generell export.
  4. Markera de objekt du vill exportera. Tryck Klar. Du kan även markera objekt innan du startar kommandot.
  5. Ange det filnamn med den extension (ändelse) du önskar ha på filen. Tryck Ok.
  6. Du kommer nu in i den serie dialoger där du markerar hur filen ska se ut. Formatet som beskriver hur filen är uppbyggd går att spara och om detta är gjort kan du alltså i detta läge hämta denna fil genom att gå till Hämta och välja filen ur listan.
  7. Ange om filen ska vara separerad med avgränsningstecken eller ha jämna kolumner.
  8. Skriv in eventuell text i filens huvud. Ange vilket decimaltecken som du vill använda - . (punkt) eller , (komma). Slutligen anger du här om det är en Windows ANSI-fil eller en DOS ASCII-fil. Skillnaden kommer att synas på eventuella Å, Ä och Ö. Tryck pil Nästa.
  9. Nästa steg beskriver var kolumngränserna ska finnas, hur breda kolumnerna ska vara. Du markerar en kolumn och anger hur många tecken bred den ska vara. Ange även om kolumnen ska vara höger- eller vänsterjusterad (standard). Ordningen i filen anger du genom att markera i listan för aktiva fält. Du kan även välja att Addera, Sätta in (framför) eller Ta bort fält från filen.
  10. Tryck på Nästa.
  11. Välj först vilka fält som ska ingå i filen samt i vilken ordning de ska komma. Välj typ av avgränsare. De fördefinierade valen är Tabb (som markeras med en fyrkant), semikolon;, komma, och mellanslag. Du kan även ange en annan valfri typ. Varje fält kan sedan var för sig definieras med antal decimaler, kolumnbredd, höger- eller vänsterjusterat, om prefix respektive suffix ska finnas på fältet samt text kan finnas markerad med olika typer av tecken (), [], // eller **. Observera att det är möjligt att exportera attribut!
  12. Linjeanslutning. Markera den typ av linjeanslutning som är aktuell för filen. Följande alternativ finns:
    - Ingen. Ingen linjeförbindning finns/är möjlig att finna.
    - Punkt Id. Linjenummer, punktnummer (1.01, 1.02, 2.01, 2.02..)
    - Punkt Id. Avbruten numrering (101, 102, 103,, 105, 106...)
    - Punktkod. Ny kod -> Ny linje.
    - Kontrollkod.
    - Linjekod. Om en linjekod finns i formatet kommer detta alternativ upp. Det finns då alternativ för att en linjekod betyder start på linje, slut på linje eller enstaka punkt eller en kombination av dessa. Till exempel kan 1 betyda start på linje, 2 slut på linje och 3 enstaka punkt.
    - Linjenummer. Om linjenummer finns i formatet kommer detta alternativ upp. Det innebär då att linjerna är numreras och att det alternativt kan finnas enstaka punkter som då behöver markeras. Linjerna får då linjeordningen 1, 2 osv om ej ett nummer anges för enstaka punkter. Linjenumreringen börjar då efter numret för enstaka punkt.
    - Kodtabell + kontrollkod.
     
  13. Ange nu om utseendet för denna import ska sparas. Tryck då på Spara och ange ett namn för filformatets mall. Tryck sedan Avsluta vilket skapar importen in till ritningen.
     

Filinnehåll - vad innehåller filerna?


Det är viktigt att veta vad man kan få ut av filerna när man importerar respektive exporterar dem från/till olika format.

FORMAT

Punkt Id

X

Y

Z

Kod

Symboler

Attribut

Lager

TOP-format

X

X

X

X

X

X

X

X

Koordinatfiler

X

X

X

X

X

-

-

-

Ritningsformat

-

X

X

(X)

-

X

(X)

X

Generellt GIS-format

(-)

X

X

X

-

-

X

-

 

Detta ger att ska du exportera från Topocad och vill ha med dig punktnumret så är ett koordinatformat att rekommendera. Behöver du däremot ha kvar lagertillhörigheten och/eller symboler måste du exportera till ett ritningsformat.

 

 

  

Copyright © 2023 by Adtollo AB.

Created with the Personal Edition of HelpNDoc: Maximize Your Documentation Efficiency with a Help Authoring Tool