Nätutjämning, observationer
Nätutjämning ››
Observationer
Nätutjämning | Fliken observationer
Här följer en förklaring till kolumnerna under fliken Observationer:
Från punkt Markerar från vilken punkt du har gjort mätningen, det vill säga stationspunkten. Detta kan vara både en känd punkt och en fri station, eller en nypunkt mitt i ett polygontåg. Varje ny stationspunkt visas med fetstil för att göra riktningsserierna mer lättöverskådliga.
Till punkt Markerar till vilken punkt observationen är gjord. Detta kan vara både en känd eller en ny punkt.
Mätserie nr I normalfallet mäter man en riktningsserie i taget per station och byter sedan stationspunkt. Om man mätt så, behöver man inte bry sig om denna kolumn som då har defaultvärdet 1 på alla mätningar. Om däremot specialfallet inträffar att man mäter en till riktningsserie från samma station direkt efter den första mätserien, så måste serierna skiljas från varandra på något sätt. Sker inte detta räknar programmet båda serierna som en och samma, vilket kan orsaka fel. Vi skiljer då mätserierna åt genom att man manuellt ger den andra riktningsserien värdet 2 i mätseriekolumnen. Har vi en tredje serie från samma station direkt efter tvåan ger vi dessa mätningar värdet 3 osv. Om flera stationsetableringar sker i rad från samma punkt i en mätdatafil så kommer nätutjämningen vid importen att sätta olika mätserienummer automatiskt för att separera mätserierna.
Ant. helsatser Antalet helsatser för mätningar (importeras från mätdatafilen). Detta möjliggör att standardosäkerheten (medelfelet) för mätningar automatiskt beräknas rätt oavsett antal helsatser. Om mätningen endast är i ett cirkelläge så anges antalet som 0.
Hor. vinkel Horisontalvinkel.
Vert. vinkel Vertikalvinkel.
Längd Lutande längd. Om vertikalvinkelfältet på samma rad är blankt så räknas längden som horisontell. Längder och höjdskillnader som medeltalsbildas i nätutjämningen får uppdaterade standardosäkerheter (medelfel).
Höjd diff. Mätt höjddifferens mellan frånpunkt och tillpunkt. Används främst för avvägningsdata.
Bäring Här kan man ange en känd bäring mellan två punkter. Det kan vara antingen en ”påhittad” bäring för att ge nätet en önskad orientering (vridning mot norr), eller en bäring mätt med gyroteodolit.
Instr. höjd Instrumentets höjd över punkten.
Refl. höjd Reflektor- (prisma-) höjd över punkten.
Instrument Anger vilket instrument som har använts, vilket i sin tur definierar mätningens precision (mått på noggrannheten), som visas under fliken Instrument.
Proj. korr Projektionskorrektion - anger om denna ska användas eller ej för mätningen. Snabbval finns i Inställningar (se detta kapitel för mer detaljerad beskrivning) om man valt Använd projektinställning, som generellt kopplar av/på denna funktion för alla mätningar oavsett vad som angetts för varje enskild mätning. De använda projektionskorrektionsformlerna finns beskrivna i HMK Geodesi Stommätning kap. C2
.
Ellips. korr Ellipsoidkorrektion, anger om denna ska användas eller ej för mätningen. Korrektionen reducerar mätta längder till ellipsoiden. De använda höjdkorrektionsformlerna finns beskrivna i HMK Geodesi Stommätning kap. C1. Liksom för projektions-korrektionen kommer vissa snabbval att ”köra över” de individuella inställningarna för en mätning.
Atm. korr. Atmosfärskorrektion av längder. Denna funktion påverkas på samma sätt som projektionskorrektion av snabbvalet i Inställningar. Korrektionerna beräknas enligt följande (erhållet från instrumentmanualer från resp. tillverkare):
Leica
ppm=281.5-((0.29035* tryck)/(1+0.00366* temp))
Trimble/Geodimeter
ppm=275-((79.53*tryck)/(273+temp))
Topcon
ppm=279.6-((79.53*tryck)/(273.2+temp))
Sokkia Laser
ppm=282.59-((0.2942*tryck)/(1+0.003661*temp))
Sokkia Reflektor
ppm=278.96-((0.2904*tryck)/(1+0.003661*temp))
Motsvarande korrektionsvärden för andra instrument kan användas när man skapar en användardefinierad instrumenttyp.
Tryck och temperatur anges i mbar respektive grader. Längdernas korrektion fås sedan genom att multiplicera dem med ppm-talet. Om längden anges i km så fås korrektionen i mm.
Tryck Atmosfärstryck. Hänsyn till denna tas enbart om Ja har angivits i kolumnen Atm. korr. Om du har värden i mmhg räknar du om dem till mbar genom att multiplicera med 1.3333, vilket enkelt kan göras med funktionen Sök/Modifiera som du aktiverar genom att högerklicka.
Temp Temperatur i grader. Hänsyn till denna tas enbart om Ja har angivits i kolumnen Atm. korr.
Viktf. längd Viktfaktor längd. Vikter för längder räknas automatiskt ut genom formeln P= 1 / mf2, där mf är mätningens medelfel som fås ur instrumentdata. Detta värde behöver normalt inte ändras av användaren. Om man hamnar i situationen att man vet att en mätning är sämre än väntat på grund av yttre omständigheter (t ex väder, ljusförhållanden, instrumentfel), eller om man av någon annan anledning vill att vissa mätningar ska påverka resultatet mindre, kan man vikta ner mätningen. För längder görs det genom att ändra viktfaktorn från 1 (=opåverkad) till ett lägre värde. Ändrar vi t ex till 0.5 kommer just den längden att påverka resultatet hälften så mycket som normalt (den tidigare beräknade vikten halveras).
Viktf. vinkel Viktfaktor vinkel. Se ovan för förklaring.
Viktf. höjd Viktfaktor höjd. Se ovan för förklaring. Denna kan, förutom på avvägda höjder, användas även på mätning av vertikalvinkel och längd om trigonometriska höjder ska användas. Vikter för höjder räknas för avvägningar automatiskt ut genom formeln P= k / L där L är längden mellan punkterna i km. k är en konstant som sätts till ett om bara ett instrument använts. Om flera instrument använts så sätts k för mätningar med det bästa instrumentet till ett och för de andra till ett delat med hur många gånger sämre mätningens instrument är jämfört med det bästa instrumentet (uträknat från instrumentens apriorimedelfel).
Använd mätn. Under denna flik finns ett antal olika val och alla anger vilken/vilka mätningar på den aktuella raden som ska vara med i beräkningarna:
Ingen Ingen mätning används från denna rad.
Hor. Vinkel Endast den horisontella vinkeln används.
Längd Endast längden används.
Hv + Längd Den horisontella vinkeln samt längden används från denna rad. Det vill säga inga höjddata.
Höjd Höjdobservationer används, det vill säga den vertikala delen av en lutande längd eller en avvägd höjdskillnad.
Hv + Höjd Horisontalvinkel och höjd används men alltså inte den horisontella delen av längden om en sådan är mätt.
HV + L + Höjd Horisontalvinkel, längd och höjdmätningar används.
Längd + Höjd Längd och höjd används men alltså inte den horisontella vinkeln.
Bäring Endast bäringen används.
Nyckelord: Observationer i nätutjämning, Nätutjämning - observationer, Viktfaktor i nät, Atmosfärskorrektioner i observationer nät,
Copyright © 2024 by Adtollo AB.
Created with the Personal Edition of HelpNDoc: Create help files for the Qt Help Framework