Mätdata, kolumninställningar

Mätdata ››

Parent Previous Next

Kolumninställningar


Mätdata | Höger musknapp - kolumninställningar.

 


Här redigerar du mätdatafönstrets utseende och väljer vilka typer av observationer du önskar ha med i ditt fönster. Genom att markera en typ av observation i vänster fönster kan du lägga till denna i din lista. Om någonting är markerat på i höger lista läggs den nya observationen till under denna markering. Du kan sedan välja i vilken ordning du önskar observationerna genom att trycka på Upp eller Ner för att flytta observationen. Du kan även Addera alla eller Ta bort alla för att till exempel skapa en ny typ av utseende.

Det format som sparas är i samtliga fall likadana och du kan när som helst läsa upp en mätdatafil med ett annat utseende när du önskar detta. Denna redigerare är enbart hjälp till dig för att du ska slippa ha alla typer av observationer uppe på skärmen samtidigt.

Du kan spara olika typer av utseende på observationer. Den formatering som lämnas sparas med automatik.

Listan över observationsdata kan alltså definieras på oändligt många olika sätt. Vi beskriver här några av de olika ingående observationerna:

 

Term

Beskrivning

Orientering

Bestämmer om stationen ska söka utgångsdata från denna punkt eller inte. Dvs om den har använts som bakobjekt eller inte. Det finns även möjligheten att ange Om möjligt och Topocad söker då igenom filen för att se om den kan hitta ett motsvarande punktnummer.
Tänkbara värden: Ja / Nej

Punkt Id

Identifikationen för punkten och kan bestå av ett nummer eller en text med upp till 24 tecken.

Remark

Ett fält öppet för anteckningar.

Extern punktidentitet

Punktbeteckning som attribut. Saknar betydelse inom meddelandet.

Objekttyp

Klartext för klassificering av objekt.

Tid

Tidpunkt i lokal tid. Tid anges som timmar 00-23, minut 00-59 och sekund 00-59 (ttmmss), eventuellt med decimaler av sekund (ttmmss.ddd). Även grövre tider kan anges.

Medelfel i plan

Bedömt eller beräknat medelfel som används för att beskriva punkters lägesnoggrannhet i plan. Måttet är radiellt punktmedelfel.

Medelfel i höjd

Bedömt eller beräknat medelfel som används för att beskriva punkters lägesnoggrannhet i höjd. Måttet är radiellt punktmedelfel.

Mättyp

Anger typ av punktbestämning. Alternativen är bakobjekt, punkt, annat, bakobjekt om möjligt, satsmedeltal, stationsmedeltal.

Dimensioner

Element som anger antalet dimensioner som avses bestämmas med mätningen. Alternativen är: Ingen lägesbestämning, en dimension, två dimensioner, tre dimensioner och möjliga dimensioner. Används vid fri stationsberäkning då du på förhand kan bestämma vilka punkter som ska användas till olika typer av observationer och observationsbestämningar.

Kontroll

Anger om mätningen ska avse endast kontroll av mätobjektet. Kan användas då punkten används/mäts vid annan mätning. Alternativen är Ja eller Nej.

Delmätning

Används när det krävs fler än en mätning mot samma objekt för att lägesbestämma detta. Till exempel vid avskärning, inbindning eller överbestämd mätning.

Inbindningsordning

Används vid inbindning och anger vilket av två beräkningsfall som ska användas om punkten ej är entydigt bestämd på annat sätt. Utgångspunkternas läge i förhållande till nypunkten ger vilket värde dataelementet ska ha.

Rymdvektor

Används vid tvåprismamätning för att bestämma en punkt vid sidan av två prismor. Det mått som ska anges är det mellan den närmaste punkten och nypunkten. ABC-stången är exempel på denna typ av mätning.

Noggrannhetsuppgift

Noggrannhetsuppskattning för medeltal av mätdata. Beroende på vilket värde dataelementet Medeltal har, redovisas antingen antal bestämningar eller uppskattat a´priori-medelfel i samma enhet som mätdata

Excentrisk brytvinkel

Horisontell brytvinkel i mellanpunkt.

Excentrisk vertikalvinkel

Vertikal brytvinkel i mellanpunkt.

Excentriskt avstånd

Lutande längd till mellanpunkt.



Nyckelord: Kolumninställningar mätdata, Orientering, Medelfel, Rymdvektor, Brytvinkel, Dimensioner, Objekttyp

  

Copyright © 2024 by Adtollo AB.

Created with the Personal Edition of HelpNDoc: Create help files for the Qt Help Framework